Kyberturvallinen ohjelmistokehitys 8.-9.4.2025
Ohjelmistotuotannon riskit kyberturvallisuuden näkulmasta
Opit tunnistamaan ohjelmistotuotannon riskit kyberturvallisuuden näkökulmasta.
Prosessit ja käytänteet
Opit kyberturvallisen ohjelmistotuotannon keskeiset prosessit ja käytänteet
Tietoturvatarkastukset ja auditoinnit
Opit valmistautumaan tietoturvatarkastuksiin ja auditointeihin parhaan hyödyn saavuttamiseksi
Kyberturvallisuuden keskiössä ovat ohjelmistot, laitteet ja ihmiset. Tietotekniset järjestelmät mielletään usein ikiliikkujiksi (kunhan sähköä riittää), mutta tämä on illuusio. Maailma ympärillämme, erityisesti kyberavaruus, on jatkuvassa muutoksessa, eikä siitä irrallisena ohjelmistoja voi kehittää.
Kyberhyökkäyksissä on yleensä keskiössä nimenomaan ohjelmistojen haavoittuvuudet. Ohjelmistot ovat väistämättä vähintään välillisesti vuorovaikutuksessa muihin järjestelmiin ja harva ohjelmisto toimii käyttämättä ainoatakaan ulkopuolista ohjelmakirjastoa. Tämän vuoksi kyberturvallisessa ohjelmistokehityksessä on huomioitava muuttuva maailma sekä prosessein, että teknisin menetelmin.
Yksikin pahansuopa tai huolimaton työntekijä voi pienellä virheellään vaarantaa keskisuurenkin yrityksen liiketoiminnan, ellei kyberturvallisuus ole huomioitu ja turvalliset toimintatavat käytössä ohjelmistokehityksessä. Tule mukaan koulutukseen, jotta saat valmiudet suunnitella ohjelmistotuotantosi kyberturvalliseksi!
Kurssin sisältö
-
Päivä 1
9:00 Aamukahvi
Johdatus ohjelmistotuotantoon
Johdannossa tutustutaan ohjelmistotuotannon viitekehyksiin ja prosesseihin; mitä ohjelmistotuotannossa pitäisi olla tehtynä - ei niinkään vielä miten.
- Ohjelmistojen elinkaari
- Ohjelmistotuotannon ja kyberturvallisuuden maturiteettimallit
Ohjelmistotuotannon haavoittuvuudetTunnilla perehdytään yleisimpiin haavoittuvuuksiin ja/tai konfigurointivirheisiin, joita tunnetusti on hyväksikäytetty. Jälkiviisaana on helppo nauraa…
- Johdanto haavoittuvuuksiin ja -hyväksikäyttömenetelmiin
- Yleiset ongelmakohdat kehityksessä
Ohjelmistotuotannon kyberturvallisuus
Johdannosta ja haavoittuvuuksista päästään kyberpoikkeamiin johtavien riskien tunnistamiseen, jossa keskiössä ei ole haavoittuvuudet. Liian moni ohjelmistoprojekti nojaa yksittäisten henkilöiden lähes sankarillisiin ponnistuksiin, jolloin niin sanottu bussikerroin on hyvin matala. Tähän jos lisätään vielä ongelmia peittelevä tietoturvakulttuuri, niin soppa on valmis…
- Henkilöstöön, tekniikkaan ja tuotantoon liittyvät riskit
- Tietoturvakulttuuri
Haavoittuvuuksien hallinta
Muutos- ja konfiguraationhallinta on versionhallinta- ja automaatiotyökalujen myötä parantunut merkittävästi, mutta monessa yrityksessä ei tiedetä käsin konsolilta “tunkkaamista” paremmasta. Haavoittuvuuksien seuranta hallinta on kuitenkin edelleen yleinen kipukohta. Usein toteutustavoista kysyminen johtaa syvään hiljaisuuteen…
- Muutoksen- ja konfiguraationhallinta
- Haavoittuvuuksien seuranta ja hallinta
Yhteenveto päivästä
Kurssilainen tunnistaa kyberturvallisuusriskit ja prosessit niiden hallitsemiseen.
-
Päivä 2
9:00 Aamukahvi
Ohjelmistoprojektit ja uhat
Projektin suunnitteluun ja läpivientiin liittyy riskejä sekä toimittajan että asiakkaan osalta etenkin ylläpidon osalta. Monet näistä ovat ehkäistävissä myös sopimusteknisesti. Uhkamallinnus on myös proaktiivinen prosessi, jolla pyritään ennakoivasti löytämään turvallisuuden heikoimmat lenkit katsellen kokonaisuutta ikään kuin hakkerin silmin. Uhkamallinnus usein jää kertaluontoiseksi, eikä löydöksiin palata tai puututa riittävästi.
- Sopimustekniset asiat
- Uhkamallinnus
Teknologiajohtaminen
Teknologisten valintojen kanssa tasapainoilu on haastavaa ja vääristä valinnoista voi muotoutua niin sanottua teknistä velkaa, joka vaarantaa joko kyberturvallisuuden tai pahimmillaan koko liiketoiminnan. Isot organisaatiot tapaavat myös ratkaista samoja ongelmia eri “siiloissa” uudelleen, joka on luonnollisesti rahan haaskausta, mutta myös vaikeuttaa kyberpoikkeamatilanteissa vaikuttavuuden arviointia.
- Teknologiavalinnat kyberturvallisuuden näkökulmasta
- Tekninen velka ja teknologiapinon hallinta
Ohjelmistotestaus
Ohjelmiston hyvä testaus ja koodikäytänteet ovat paras konkreettinen toimenpide laadun parantamiseen ja yksinkertaisten haavoittuvuuksien ennaltaehkäisyyn. Tunneilla pureudutaan konkreettisin esimerkein eri testaustapoihin ja haavoittuvuuskannauksiin.
- Katselmointi ja staattinen analyysi
- Yksikkötestaus
- Regressiotestaus
- Järjestelmän tai sovelluspaketin haavoittuvuuskannaus
Kybersietoisuuden testaus
Kun ohjelmiston perusmuotoinen testaus on hyvällä mallilla, niin on hyvä koittaa etsiä vaikeammin löydettäviä haavoittuvuuksia omasta tuotteesta. Toimintavarmuus- eli fuzz-testaus on haastavaa ja valitettavan tuntematonta vielä nykyäänkin, vaikka sillä saadut tulokset ovat ällistyttäviä…
Lopuksi käsitellään vielä miksi tietoturvatarkastuksia ja/tai auditointeja kannattaa ajoittain teettää ulkopuolisella ja miten niihin tulisi valmistautua.
- Toimintavarmuustestaus (fuzzerit) Auditointi- ja tietoturvatarkastuksiin valmistautuminen
- Uhkamallinnustyöpaja
Yhteenveto koulutuksesta
Kurssilainen tunnistaa prosessien lisäksi tekniikoita kyberturvallisuuden riskien hallitsemiseen.
Kenelle koulutus sopii?
Koulutus on suunnattu henkilöille, jotka ovat vastuullisina joko ohjelmistojen kehityksessä, hankinnassa, tai ylläpidossa, eli ryhmän johtajat, arkkitehdit, tuoteomistajat (product owner), projektipäälliköt ja osaston johtajat.
Tarvittaessa kysy lisää myynti@haction.fi